Een Travellerspoint blog

Verenigde Staten

It never rains in Southern California

sunny 15 °C
Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

We zijn op 11 januari vertrokken in Fiji en reizen terug in de tijd om na 10 uur vliegen aan te komen op dezelfde dag in Los Angeles! Joehoe 1 dag gewonnen. Hoewel...als we ’s middags toekomen bij Hertz blijkt dat er geen huurwagens meer zijn. Wij hebben de onze, een hybride versie, nochtans een half jaar op voorhand geboekt :-( We zitten met velen een beetje geërgerd in de lounge tot eindelijk na twee uur wachten onze naam wordt afgeroepen. Er staat een hybride Nissan voor ons klaar! We kiezen voor de gemakkelijkheid een hotel bij de luchthaven zodat we, en vooral Theo dan, meteen kunnen rusten. Ik bel met Hoa en ook al is het nu bijna negen jaar geleden dat hij uit België vertrok, het is net of we gisteren nog aan de lijn hingen. We babbelen wat bij en spreken af om morgenavond samen uit eten te gaan.

Het zonnetje schijnt als we opstaan en we rijden richting Venice Beach waar we een lange wandeling maken langs de ‘boardwalk’. Een bonte verzameling kunstenaars, waarzeggers en marktkramers zorgen voor kleur langs de dijk. We komen de gekste figuren tegen, dit is inderdaad dé place voor people watching. Flower power oma’s en opa’s die met de kleinkinderen op stap zijn, toeristen, black berryende zakenlui, locals die luidkeels lopen te telefoneren alsof ze alles aan de buitenwereld willen kenbaar maken, sportieve mama’s die al joggend de kinderwagen voortduwen, zwevende wiet rokers .... kortom leuk om aan te zien.

0SoCal_1201..113_074.jpg7SoCal_1201..113_073.jpg

Maar helaas zijn er ook minder fraaie beelden; er liggen heel wat sukkelaars aan het strand. Het enige wat ze bezitten is een winkelwagen volgeladen met oude dekens, kleren, en het weinige dat ze nog bezitten. We komen voorbij een kraampje waar een Mexicaanse vrouw vers fruit verkoopt. Ideaal voor mijn patiënt, een flinke dosis vitamienen. We kunnen vier verschillende soorten fruit kiezen die zorgvuldig in stukken worden gesneden. Ik strooi er flink wat suiker over zodat het zeker zoet genoeg is. “Jij ook wat, Theo?” Je moet ons gezicht zien als we allebei een aardbei in onze mond steken! Blijkt dat er in die pot geen suiker maar zout zit. De vrouw geeft geen kik. Later vernemen we dat dit een gewoonte is bij Mexicanen, het zou het zoet van het fruit beter laten smaken... We lopen de hele wandeling terug langs de zee. Een oudere jogger, mogelijk de trainer van Sharapova ;-) kreunt bij elke pas heel het strand bijeen. Aaah, aaah, aaah, aaah....We profiteren van het zonnetje en rijden naar het westen van LA. Rancho Palos Verdes is een heuvelachtig natuurgebied dat bekend staat als ‘whale watching’ spot.

5SoCal_1201..113_079.jpg

We zitten in het juiste seizoen dus we kruisen onze vingers en chop sticks bij het eten van een een schoteltje sushi. Sushi shops vind je hier trouwens aan iedere hoek en ze zijn heel betaalbaar. Hoe we er ook naar uitkijken, helaas geen voorbij zwemmende walvissen deze namiddag. We wachten tot de zon ondergaat, en dat is al vroeg want het is winter. We overnachten in Calabassas, niet zo ver vanwaar Hoa woont. Zoals afgesproken wachten we op zijn telefoontje maar klop, klop, daar staat hij ineens aan de deur van onze kamer. Het is een blij weerzien en attent als hij is, stelt hij voor om een Viëtnamese noedelsoep te gaan eten. Ideale voeding voor de streptokokken patiënt en het zal hem aansterken, dixit Hoa ;-). Mmmmmm nostalgie, het brengt ons even terug in Aziatische sferen en we kunnen ons Viëtnamees nog eens bovenhalen, tenminste het weinige dat we nog niet vergeten zijn.

9SoCal_1201..113_086.jpg

Na het eten rijdt Hoa ons rond in The Valley, het is donker maar hij belooft ons dat als we morgen opstaan we aangenaam verrast zullen zijn door de mooie omgeving. We eindigen aan de pier in Santa Monica die we ondanks de koude toch nog even opwandelen.

9SoCal_1201..113_104.jpg

De volgende ochtend zien we inderdaad hoe mooi de buurt wel is en we besluiten langs de scenic route door de vallei naar de J. Paul Getty Villa te rijden in Malibu. Een prachtige villa opgetrokken in Romeinse stijl waar je naast de villa, het zwembad en de tuinen ook de privé collectie van Getty gratis kan bekijken, je betaalt enkel voor de parking.

9SoCal_1201..113_121.jpg

In de late namiddag lopen we nog door de nieuwste shoppingwijk van Santa Monica. Window shoppen heet dat ;-). We zijn vanavond terug afgesproken met Hoa en maken kort even kennis met zijn papa. We blijven in Aziatische sfeer en leren de Koreaanse keuken kennen. Zonder onze lokale gids zouden we hier nooit komen, laat staan weten wat we moeten bestellen. Het uitgebreid diner bevestigt nog maar eens de goede appetijt van de Aziaten :-) Daarna laat Hoa ons LA by night zien en toont hij trots de Walt Disney concert hall zien, een prachtig staaltje architectuur van de hand van Frank Gehry, de man van het Guggenheim Museum in Bilbao. Voor we het weten is het half twee ‘s nachts en moeten we afscheid nemen. Hoa moet morgen, zaterdag, werken en wij rijden richting San Francisco. Het weerzien was kort maar intens en wij hebben er in ieder geval erg van genoten. Vanuit het zonnige LA alvast langs deze weg heel veel knuffels van Hoa!

4diverse_019.jpg

Via de Pacific Coast Highway, ook wel de number one highway genoemd, rijden we tot Santa Barbara, onze eerste stop. Het is een lang weekend want overmorgen is het een feestdag in California en er is veel volk op de been. We volgende de scenic route en hoewel we al heel verwend zijn, genieten we toch van deze weer totaal andere landschappen. In Morro Bay vinden we een motelletje waar nog een kamer vrij is.

20121214-1.._SF_015.jpg

Het is berekoud en met de nodige lagen aan verkennen we het stadje dat maar een paar straten groot is. De nadruk ligt er vooral op de Morro Rock, de zeeleeuwen en het vissershaventje. Zonder het te willen, belanden we in het nr. 1 restaurant van Morro Bay waar het tjokvol zit.

diverse_025.jpgdiverse_024.jpg

Vandaag nog een paar graden kouder, maar het zonnetje schijnt.

20121214-1.._SF_060.jpg

We rijden verder de Pacific Coast Highway af en wanneer we een eindje voorbij San Simeon zijn, zien we langs de kustlijn een kleine parking die helemaal vol staat. Een heleboel mensen, camera in de aanslag.... Hebben wij, en die anderen natuurlijk, geluk zeg. Piedras Blancas, zo heet het hier. Het is de thuisbasis van de noordelijke zeeolifant. Het broedseizoen is net begonnen en er liggen honderden zoogdieren op het strand. Mannetjes met een kolossale neus, omringd door een harem vrouwtjes die hun pasgeboren schattige pups voeden.

20121214-1.._SF_033.jpg20121214-1.._SF_052.jpg

Het is een lawaai van jewelste; gorgelen, briesen, blazen, trompetteren. De bende paparazzi laat hen koud, ze doen gewoon hun ding en dat zo ongeveer een 100 dagen. We zijn er niet weg te slaan want ze zorgen echt wel voor spektakel. Mannetjes vechten om hun plaats af te dwingen in de groep, logge blubberige beesten die na vijf passen uitgeteld zijn, zogende vrouwtjes krabben hun lijf met hun vinnen , allemaal gooien ze wat zand in een waaiende beweging op hun lijf. Zoveel hebben we er nog nooit tesamen gezien.
Ineens vliegt een zwerm zeemeeuwen op en naast een vrouwtje, wij hebben de geboorte niet kunnen zien maar de meeuwen wel natuurlijk en de moederkoek is voor hen een lekkernij. Genoeg fotomateriaal. Wanneer we in de buurt van Carmel komen, slaat plots het weer om, tijd om iets te snacken. Het stadje Carmel by the Sea is vrij mondain, en doet heel Engels aan. Het mediterraanse eetcafé was wel de moeite, dus al bij al ;-)

Ben ik met een Mac freak op reis of niet? Voor we San Francisco stad aandoen, rijden we langs de garage van de ouderlijke woning van Steve Jobs. Daar waar het allemaal begon. Een typische, Amerikaanse open bebouwing, verder niets aan te zien. In de in company store van het hoofdgebouw van Apple, laden Japanners hun boodschappenmand vol. Het gaat ver hoor, tot babykleertjes toe, alles met ...een Apple-tje natuurlijk.
Oh ja, Happy Martin Luther King day. De Amerikanen hebben een dag vrij vandaag en dat laat zich duidelijk voelen.

20120116_SF_008__2_.jpg20120116_SF_035__2_.jpg

Overal is het aanschuiven, Fishermans Wharf, Pier 39, een ritje met de cable car, Union Square....We rijden tegen valavond wat rond in de hoop op een leuk restaurantje te vallen waar plaats is. In Nob Hill vinden we zo’n gezellig, klein plekje met een open keuken en een tafeltje of acht. We zitten nog niet goed neer of het loopt helemaal vol en er staan voortdurend wachtenden in de rij. Duidelijk gegeerd bij de locals en inderdaad heel lekker maar berekoud. De hete tomatensoep doet wonderen :-)

We volgen vandaag de scenic route 49. Die loopt o.a. helemaal door de stad en via het Golden Gate Park naar de Golden Gate Bridge en verder.

20120117_S..ods_012.jpg20120117_S..ods_017.jpg

Via haarspeldbochten gaan we verder naar het noorden via de Muir woods waar we picknicken op een bank met ‘a view’ en een wel heeeel frisse neus halen aan het strand van Stinson.

20120117_S..ods_041.jpg20120117_S..ods_045.jpg

En daarmee zit het korte California intermezzo er op. Nog een uitgebreide babbel met daaahling Hoa en dan is het inpakken geblazen.

Op de korte tijd zijn we doordrongen van de probiotics rage en weten we dat jouw hond binnenkort naar de yoga les gaat :-)
De Amerikanen, soms hebben ze ze toch niet alle vijf op een rij ...

Geplaatst door Theo DM 15:23 Gearchiveerd in Verenigde Staten Tagged california san francisco los angeles Reacties (3)

(Berichten 1 - 1 uit 1) Pagina [1]