Een Travellerspoint blog

maart 2012

Argentina here we come... again

sunny 27 °C
Bekijk Vamos para América del Sur op Theo DM's reiskaart.

De pampas
Na een mierzoete bagel en appelsap, het ontbijt aangeboden op de boot, probeert ieder op zijn manier wat slaap in te halen. Niet zo eenvoudig als ze een paar zetels verder oorverdovend liggen te snurken.

Laat_me_slapen.jpg

In Bs.As. aangekomen, moeten we eerst langs de douane. Bij het zien van de barbieblondgeverfde douanebeamte, voel ik al aan mijn kleine teen dat ze moeilijk gaat doen. “Documentos!” een por favor is er teveel aan. We zijn wel een ‘speciaal geval’ natuurlijk. Belgen die met een huurauto uit Uruguay rijden met een Duitse nummerplaat. Alle papieren zijn echter perfect in orde en gelegaliseerd door een notaris in Uruguay. Volgens haar dus niet, ze zijn falsa, meekomen! In het douanekantoor krijgen we de tijd om aan de mannelijke collega alles rustig uit te leggen. En nadat hij alle data heeft onderzocht krijgen we het document van tijdelijke invoer.

BsAs_vanaf_de_boot.jpg

Dankzij de koelbloedigheid van mijn Theo,geraken we heelhuids uit de drukke ochtendspits van Buenos Aires en na enkele uren wordt Chascomus aan het gelijknamige meer onze eerste stop.

Chascofietsen

Het weer belooft ook de volgende dag heel zonnig te zijn en daar profiteren we van. We fietsen het meer rondomrond, een kleine 35 km, maar op een oncomfortabel zadel heeft dat wel zo zijn gevolgen. Auw ai oesje. Neen sorry, de steak is hier te overheerlijk lekker, die steek je niet in je broek :-)

Langs_het_..ascomus.jpgArt.jpg
La_capilla.._negros.jpgChascomus_..et_meer.jpg

Tandil ligt nog meer zuidelijk in de pampas en gaat prat op een ideaal klimaat; koude nachten en koele dagen, voor de porteños althans. Voor mij mag het ietsje warmer zijn maar ik zal stilaan moeten wennen aan de koude die ons nog te wachten staat. De stad wordt omringd door de Sierras de Tandil waar we in de liftjes klimmen voor een mooi overzicht van de stad. Tot onze verbazing brengt een enthousiaste fotograaf ons boven aan het lachen. Tourist trap, maar we vinden het uiteindelijk toch een leuke foto en omdat we hem ook digitaal krijgen, laten we ons verleiden ;-)

Abrazos_de_Tandil.jpgOp_de_heuv.._Tandil.jpg

Letterlijk en figuurlijk in de pampas
Meer dan zes uur rijden we in gietende regen en felle winden door de wijdse pampas. Er lijkt geen einde aan te komen. Heel af een toe passeren we een dorpje maar verder niets dan vlakten, vlakten, vlakten en regen en wind. Aan de grens met Patagonië, net voorbij Bahia Blanca, krijgen we een controlo sanitorio. Heel toevallig aten we enkele uren ervoor onze laatste banaan op en op het moment van de controle had Theo juist een mandarijntje binnen en ik wil net in een appel bijten als we moeten stoppen. De agenten, de kleine Pipo aan de leiband, inspecteren de wagen. Het schattige hondje komt overal snuffelen. We mogen geen fruit binnenbrengen in Patagonië, en ik word vriendelijk verzocht eerst mijn appel verder op te eten. Daarna mogen we tol betalen en verder rijden. Onzen Antonio wordt meteen ook gedesinfecteerd.

Bahia_Blanca.jpgPipo_de_controlehond.jpg

Na een vermoeiende rit tracteren we ons op een overnachting in een hosteria. Het gebouw ziet er vrij nieuw uit en inderdaad het blijkt net geopend te zijn. We zijn de eerste buitenlandse toeristen en worden enorm in de watten gelegd. Behalve een stukje fruit hebben we niets gegeten vandaag en er is niet veel meer over in de camper. De uitbaatster verontschuldigt zich, want ze maken geen eten, enkel ontbijt. Maar geen probleem, we kunnen altijd eten laten brengen. Omdat het allemaal de eerste keer is, moet de dame het nog een beetje uitzoeken. Prima lijkt ons een heel goed idee, dan moeten we niet meer rijden vandaag. We zetten ons in de comedor en stippelen de rest van de route uit. Ik krijg een heerlijke tas koffie aangeboden. Een van de betere die ik in Argentinië heb gedronken. Na lang wachten komt een vriendelijke man (restaurantuitbater denken we) ons vragen, of beter voorstellen, wat er zoal mogelijk is. Ondertussen is de hele familie in de weer, de kleinkinderen incluis. Ze lopen maar wat graag met een dienblad rond. De zoon des huizes komt kennismaken, de schoondochter dekt de tafels (want ondertussen heeft een groepje van 3 mensen ook besloten hier te eten), en de restauranthouder legt de moeder in detail uit hoe ze de volgende keer maaltijden kunnen bestellen. Tenslotte komt een taxi aangestoven met .... de maaltijden, kip met champignons en frietjes. Heerlijk! Als we de volgende dag vertrekken, sluit de moeder me wel 5 keer in de armen, zo’n sympathieke chicos dat we zijn :-) En wij vinden op onze beurt ‘Pampas del Sur’ in Adele, een echte aanrader met ontzettend lieve mensen.

Heilige Gauchito

Via Las Grutas , dat er nu buiten het seizoen, als een kustspookstadje uitziet, houden we onze volgende stop in Puerto Madryl. Maar eerst uren en uren en uren door de pampas. We beginnen stilaan de betekenis te begrijpen van de uitdrukking “ergens in de pampas” :-) Langs de weg zien we regelmatig met rode vlaggen gemarkeerde schrijnen en kapelletjes voor Gauchito Gil, de beschermheilige van de weggebruiker. Soms heb je er echt wel heel spectaculaire bij.

Gauchito_G.._de_weg.jpg

Geplaatst door Theo DM 10:11 Gearchiveerd in Argentinië Tagged tandil camper argentinie buquebus pampas las_grutas chascomus Reacties (3)

Antonio

sunny 26 °C
Bekijk Vamos para América del Sur op Theo DM's reiskaart.

Om half vijf staan we in de terminal van Buquebus om met de overzetboot naar Uruguay te varen. Het stormt over de Rio de la Plata en het wordt een woelige vaart van 3 uur. Als we aankomen staan Mathias en een vriend ons op te wachten. Hallo Theo und Astrid! En vanaf nu wird er Deutsch gesprochen. Na ongeveer anderhalf uur rijden komen we aan bij het huis van Mathias und Melanie, M&M, waar de camper op de oprit staat te blinken. Wow die ziet er veel groter uit dan we verwacht hadden. Best wel luxueus, ons huis op wielen. We dopen hem Antonio.

Met_M_M_en_Antonio.jpg

We krijgen de rest van de dag uitleg en instructies in DeutSpanglish, een hele boterham. Om zeker niets te vergeten, zetten we de meeste dingen op film. Bij de plaatselijken supermarkt slaan we een voorraad proviand in en zoeken daarna een rustig plekje op de camping van Piriapolis... in Uruguay. De naam doet een ander land vermoeden ;-) Onze intro is daar meteen gemaakt. We rijden de camper vast. Door de overvloedige regen is het zand een modderpoel geworden. Er zit niets anders op dan M&M te bellen, gelukkig zitten we nog vlakbij. Samen met de hulp van de campingeigenaar, krijgen we Antonio op het gras.

Oeps_even_M_M_bellen.jpg

Om onzen Antonio wat in te rijden vooraleer we aan onze grote trip beginnen, besluiten we vandaag een dagje in de buurt van Piriapolis te blijven. Het valt ons meteen op dat de mensen hier ongelooflijk vriendelijk zijn. Als ik in de supermarkt naar melkpoeder vraag, krijg ik uitleg over zowat alle merken en soorten. Een groot verschil met Bs.As. Op straat is de sfeer erg gemoedelijk. Het hoogseizoen is hier natuurlijk achter de rug en dat speelt misschien wel mee. We zitten op amper 40 km van een van de meest bekende en populairste strandoorden in Zuid-Amerika. Iedereen in Bs.As. spreekt erover, dus waarom zouden we niet eens gaan kijken. Ideale weg om de camper gewoon te worden. De weg er naar toe is in ieder geval de moeite, ellenlange brede stranden en op een paar vissers na, geen mens te zien.

De_Skyline..Uruguay.jpg

Punta del Este's skyline wordt overheerst door hoge flatgebouwen. Voor de kust ligt een megagroot cruiseschip, waarschijnlijk loopt de stad vol boottoeristen ;-) of misschien staan ze samengedrumd voor het symbool van de stad, een hand die boven het zand uitsteekt.Het staat symbool voor het laatste lichaamsdeel dat van een drenkeling wordt waargenomen als hij aan het verdrinken is. Eigenlijk toch maar luguber om daar zo te staan lachen...

Het_icoon_van_Uruguay.jpg

Een beetje verder, en daar staat dan niemand, staat een standbeeld van enkele zeemeerminnen uit gerecycleerd materiaal. Ernaast staat een paneel met een prachtig lied ‘El canto de las Sirenas’ dat zo eindigt:
… El agua es nuestra vida. Conservarla es conservar la vida misma. Pero todo lo que es arrojado al mar por ustedes permanecerá allí por…
1 año: sogas, fotos, cartones de leche
13 años: maderas pintadas, cartones
50 años: latas de conservas y poliestireno
80 años: recipientes de plastic
200 años: aluminio, pilas de mercurio
400 a 500 años: pañales descartables y objetos plásticos
600 años: hilos, redes de pesca y anzuelos.
Denk daar maar eens goed over na :-(

De_sirenas..Uruguay.jpg

We keren met de overzetboot terug naar Argentinië maar we vertrekken deze keer vanuit Colonia del Sacramiento, de oudste stad van het land. Het ligt pal over Buenos Aires, ertussen ligt de Rio de la Plata. Het historisch gedeelte aan de haven is een paar straten groot. We klimmen tot boven in de vuurtoren maar er staat zoveel wind dat we het er niet lang volhouden.

Op_de_vuur..Colonia.jpg

Omdat we vannacht al om 3.30 u in de Buquebus terminal moeten zijn, en niet op de parking mogen staan, zetten we de casa rodante op enkele meters van de haven naast het fort van de stad om er straks hopelijk nog een paar uurtjes te kunnen slapen.

HIhi_hoe_anders.jpgTrekpleist..Colonia.jpg

Geplaatst door Theo DM 10:05 Gearchiveerd in Uruguay Tagged camper colonia montevideo buquebus punta_del_este piriapolis Reacties (1)

Buenos Aires - part II

sunny 28 °C
Bekijk Vamos para América del Sur op Theo DM's reiskaart.

Lieve familie en vrienden, jullie hebben lang moeten wachten op het vervolg van de blog, maar school lopen, plezier maken, de rest van de reis voorbereiden EN bloggen was een beetje teveel van het goede ;-)

Waar waren we gebleven. Een week school achter de rug.
In Buenos Aires is altijd wel wat te doen en we zijn onder andere naar het Urban Art Festival geweest in Recoleta. Goede (en minder goede) muziek van lokale bands op de main stage deden de wijk daveren. In het cultureel centrum liepen exposities van nationale en internationale designers, er was veel en gratis glacéau vitaminwater (we zijn ondertussen ook gewonnen voor dit ‘verrijkt’ water voor de actieve medemens die energiek en goed gehydrateerd door het leven wil stappen :-)) en DJ’s gaven het beste van zichzelf in de lounge bar van Puma. In het auditorium pikten we ook nog een conferentie mee van art director Sael (voor mijn collega’s :-): www.eluniversosael.com).

1Palermo_street_view.jpg

Op zondag, wanneer vele straten praktisch autovrij zijn, wilden we graag eens met de fiets gaan rijden maar omdat we geen ID of kredietkaart bij ons hadden (iedereen waarschuwde ons om vooral die twee dingen thuis veilig op te bergen) kwam daar niks van. We zijn toen maar te voet helemaal naar Belgrano gestapt om aan Lake Palermo te gaan supporteren voor de Gran Prix Argentino Canotaje (kanovaren).

Kanovaren_in_Belgrano.jpg

Belgrano is trouwens een wijk die ons wel kan bekoren want eens uit de drukke winkelstraat, is het een elegante buurt waar nieuwe flatgebouwen en chique herenhuizen mekaar afwisselen. Die huizen waren vroeger van Britse en Duitse families en nu worden ze bewoond door de “nouveaux riches”. Er zijn ook leuke restaurants en veel outdoor sportmogelijkheden. Altijd plezant in een warm land :-) En van outdoor gesproken, zondagnamiddag is het uitgelezen moment om op hoeken van straten, op pleintjes en in parken passionele tangodansers aan het werk te zien.

Passie_en_..ecoleta.jpgPassie_en_.._Thelmo.jpg
Zo_is_het_gemakkelijk.jpg
Me_and_Maf.._Thelmo.jpg

L’Auberge español
In de tweede week cursus hebben we heel wat nieuwe medestudenten leren kennen. Een diverse bende maar het klikte meteen. Amerika, België, Duitsland, Japan, Australië, Zwitserland en Brazilië een leuke mix van mensen en nationaliteiten.

Plaza_Italia_in_Bs_As.jpgNaschoolse..iteiten.jpg

Verder hebben we iedere dag een beetje Argentijns bijgeleerd – een zwierige versie van het Catalaans Spaans – , nieuwe barretjes of restaurantjes ontdekt en ‘onze vrienden’ beter leren kennen. Op een middag na de les vertelde iedereen wel iets grappigs te hebben meegemaakt in dit land. Zo bestelde Eliane in een café ‘dos servicios’ wat zoveel betekent als twee WC’s bestellen, vroeg Dominique of ze een ridder mocht monteren toen ze een gaucho vroeg ‘puedo montar un caballero por favor?’ Ze wilde gewoon eens op een paard zitten. En Stephan kwam uitgehongerd aan in Buenos Aires toen hij de lange afstandsbus ‘cama servicio’ nam. Hij dacht dat het een bus met service, en dus eten was, maar 15 uur later drong het tot hem door dat het betekende dat er een toilet aan boord van de bus was. Theo vertelde dat we una mesa of ‘1 tafel’ in Buenos Aires waren in plaats van 1 mes of maand. Zelf zal ik ook al wel stommiteiten uitgekraamd hebben, maar die ben ik vergeten :-)

Lunchen_met_Phoebe.jpgOnze_Rocky.._koffie.jpg

Fiesta time
Op vrijdag kregen Theo en ik ons diploma. Het begon met een rooftop party die de school organiseerde. Daarna zijn we het nachtleven van Bs.As. ingedoken. Maar na een pover broodje choripán (brood met in dit geval een vettige worst tussen), veel wijn en enkele caipirinha’s in de bars van Palermo, zijn we letterlijk en figuurlijk in de gietende regen naar huis afgedropen.

Rooftop_pa.._school.jpgTheo_en_Ba..r_favor.jpg

We zijn een avond met ons kliekje afgezakt naar het Konex complex om er La Bomba de Tiempo mee te maken. Super cool!! Een 15-koppige percussieband geeft er elke maandagavond het beste van zichzelf. 3 uur lang opzwepende muziek van hoog niveau en dus liters zweet uit je lijf dansen in de hangar van een oude oliefabriek.

Bomba_de_T..ver__2_.jpgBomba_de_T..ver__1_.jpg

En dan was er ook nog de housewarming party van Stephan, de klasgenoot van Theo, die in een huis ging wonen met 5 andere roommates. Een huis in de stad met 3 terrassen, zowat alle nationaliteiten (een Zweed gaf er op hetzelfde moment zijn afscheidsfeestje) waren vertegenwoordigd. De Zweed, een chefkok, zorgde voor veel gegrild vlees en wij voor liters bier en wijn. Woar was da fiesje? Doar was da fiesje.

Auberge_Espanol.jpgMet_Theo_e..ol_bank.jpg

Een tangoles mocht zeker ook niet ontbreken op onze drukke agenda. Aan passie absoluut geen gebrek maar die gecompliceerde stappen... die moeten we toch nog wat inoefenen;-). Op het live concert van Orquesta Típica Andariega in de Buenos Ayres Club konden we alleen maar gefascineerd toekijken en een voorbeeld nemen aan de dansparen die heel sensueel en stijlvol over de dansvloer gleden. Prachtig om zien.

Orchesta_T..ega__2_.jpg

Zoet, zoeter, zoetst
Op een keer namen we de A-lijn, de oudste lijn van het metronetwerk van Bs.As met gezellige houten bankjes, en ontmoetten er Mario.

Oudste_met..in_BsAs.jpg

Deze gepensioneerde, vriendelijke man met Italiaanse roots trakteerde ons op ‘alfajores’; twee wafeltjes met dulce de leche tussen en alles samen in chocolade gedompeld. En ook op ‘Havannets’, een chocolade kegel gevuld met .... inderdaad dulce de leche. ALLES is hier trouwens met dulce de leche, een mierzoete, bruine caramelsaus te vergelijken met de plakkerige crème in een Mars. Mousse van ddl, ijscrème van ddl, churos met ddl ingespoten, pannenkoeken en wafels met ddl. Enfin zoals ik al zei, bijna alles. Caloriebommen!!!

The_best_i..am_ever.jpgMmmmm_vers.._ijsjes.jpg

Diego, Evita en anderen
Boca, een van de kleurrijkste wijken in Bs. As. staat wereldwijd bekend om haar beroemde voetbalclub, de Boca Juniors, een van de beste voetbalploegen van Zuid-Amerika. Het was niet meteen onze favoriete plek, heel toeristisch en commercieel maar je moet het wel eens gezien hebben. De wijk is veel groter en naar onze mening veel fotogenieker dan El Caminito en haar felgekleurde huisjes maar in alle gidsen wordt afgeraden om er alleen rond te lopen omdat het een arme en vooral gevaarlijke buurt is. We zijn er achteraf ook eens met de bici (fiets) geweest en hebben toch een paar leuke snapshots kunnen maken.

Kleurige_h..in_Boca.jpgWaar_is_mijn_pet.jpg
La_Bombonera_in_Boca.jpgBoca_wijk__1_.jpg

Donderdag om half vier ’s middags, we konden er onze klok op gelijk zetten, kwam uit het niets een groepje vrouwen aanwandelen op het Plaza de Mayo. De Madres de Plaza de Mayo lopen een vaste ronde om het monument dat zich op het midden van het plein bevindt. In 1977 kwam een groepje vrouwen, een witte babyluier als een bandana rond het hoofd gebonden, op het plein bijeen om opheldering te eisen over hun kinderen die verdwenen tijdens de dictatuur van Jorge Rafael Videla. Iedere week, op hetzelfde uur en op dezelfde dag houden de moeders nog altijd een stille, symbolische mars die heel veel toeristen en fotografen aantrekt. De moeders zijn het ondertussen gewend en blijven rustig doorlopen onder het geklik van de vele camera’s waaronder ook de mijne.

Madres_de_..e_Madre.jpgMadres_op_..eiplein.jpg

En als er weer eens een tropisch onweer overwaaide, gingen we ‘indoor’ activiteiten doen ;-). Muchas gracias, Toon, voor de uitstekende tips! Uitschieters waren o.a. het museo Evita dat het leven en werk van Evita Perón schetst (het museum straalt echt vrouwelijkheid en elegantie uit) en het expressieve M.A.L.B.A. (het Museo de Arte Latinamerico de Buenos Aires. Of we gingen eens kijken in de Galerías Pacífico, een van de mooiste shopping malls in Bs.As. met knappe plafond schilderingen.

Huis op wielen
Ondertussen hebben we – vooral Theo dan – heel veel reacties gehad op onze zoektocht naar geschikt vervoer om de rest van Zuid-Amerika te bereizen maar het is een heel gedoe om zonder problemen landsgrenzen over te steken met een gekochte tweedehandswagen. Morgen vertrekken we met de boot naar Uruguay waar we tenslotte een camper gehuurd hebben van Mathias und Melanie, een Oostenrijks koppel dat er na hun wereldreis is blijven ‘hangen’. We moeten er dus wel even het land voor uit maar de volgende maanden zullen we weer een vaste stek hebben maar deze keer eentje op wielen.

Don’t cry for us Argentina…want we komen terug. Heel benieuwd nu hoe de rest van het land er zal uitzien en wie we op onze wegen zullen ontmoeten.

Av_de_9_Julio.jpgEven_uitbl..eiplein.jpg
Charlie_Ch.._Thelmo.jpgPalermo_street_view.jpg

Geplaatst door Theo DM 06:15 Gearchiveerd in Argentinië Tagged san buenos aires boca palermo thelmo dws Reacties (2)

(Berichten 1 - 2 uit 2) Pagina [1]