Een Travellerspoint blog

Ho Chi Minh City (Saigon)


Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

Ho Chi Minh ligt op ongeveer twee uur vliegen van Hanoi. Ons hotel ligt pal in het centrum. We banen ons een weg door de eindeloze stroom brommers en steken de brede boulevards over, op goed geluk en met half dichtgeknepen ogen. De stad ziet er op het eerste gezicht bruisend uit en mondainer dan Hanoi. Met de wolkenkrabbers en chique shopping malls heeft de stad weg van Singapore of ze gaat duidelijk die richting uit. De Vietnamezen hier zien er hip en trendy uit met modieuze kapsels en (namaak) merkkledij. We zijn vanavond afgesproken met Kristof, een vriend van Theo die hier al vier jaar woont en ondertussen de ideale gids is voor het nachtleven in Saigon. Voor dé places to be moeten we bij hem zijn :-) en dus gaan we ’s avonds chillen in de Chill, de nieuwste skybar in Saigon, op het dak van de AB Tower. Daar staan we dan te blinken tussen fotomodellen en filmsterren. De hoogste hakken, de kortste rokjes, de diepste décolletés... zien en gezien worden. Ik heb geen camera bij dus sorry geen bewijzen :-) Kristof moet morgen werken en wij hebben al vroeg een mountainbiketocht naar de Cu Chi tunnels gepland ... het wordt een korte nacht.

Ik_ben_moe.jpg

Ongeveer een 30 km buiten Saigon liggen de Cu Chi tunnels, een immens netwerk van ondergrondse tunnels, vandaag omgebouwd tot museum. Dit tunnelnetwerk strekt zich uit over 300 km en drie niveaus. Tijdens de Vietnamoorlog waren de tunnels bezaaid met allerlei valkuilen om ongewenste indringers te verjagen: mijnen, scherpe bamboestokken, giftige slangen, valse doorgangen die leidden naar een tot de tanden bewapende guerrillastrijder...
Om ons, bezoekers, een idee te geven, zijn enkele tunnels opengesteld. De gangen zijn vergroot en verbreed om het gemakkelijker te maken er in te klauteren. Ik steek eerst mijn benen in een klein toegangsluik, laat me dan naar beneden glijden met de armen omhoog en probeer dan een weg te zoeken. Het is pikdonker, ik zie echt niets en moet op de tast kruipen. Ik hoor geroezemoes boven me en het idee dat de tunnel zou kunnen instorten doet me ineens huiveren. Ik geraak in paniek en kruip op handen en knieën terug vanwaar ik gekomen ben. Ik ben dus duidelijk geen tunnelrat.
In een tweede tunnelgang die ook voor het publiek toegankelijk is en een beetje breder, kruipen we deze keer samen met een gids en twee Koreaanse meisjes. De gids heeft een zaklamp bij en dat maakt het iets minder claustrofobisch maar we komen onder de indruk van deze beleving, geschaafd, bezweet en vol zand uit de gang. Verder zijn er nog allerlei valkuilen te bezichtigen in het gebied en kan je tegen betaling schieten met alle mogelijke wapens maar daar hebben we echt geen behoefte aan. Goed dat we deze excursie combineren met een fietstocht want enkel Cu Chi bezoeken vinden we niet de moeite waard.

’s Avonds eten we in KOTO Saigon, de tweede vestiging van het restaurantproject voor straatkinderen, dat op 4 oktober haar deuren opende www.koto.com.au. Een supergezellige en vooral lekkere avond, een aanrader voor wie Hanoi of Saigon bezoekt.

Vandaag scooteren we door Ho Chi Minh City met de Vespa. We maken kennis met 4 jonge mensen die aan de universiteit van Hong Kong studeren; een Australiër, een Nieuw-Zeelander, een Canadese en een Amerikaanse. Een gids rijdt voorop en we moeten allemaal toegeven dat het eigenlijk veel beter meevalt in de drukte op een brommer dan wanneer je je er tussen moet wringen als voetganger. Onze drivers rijden mee met de flow en er is geen enkel moment dat iemand zich onveilig voelt.

Vespa_tour_HCMC.jpgVogeltjes_..liedjes.jpg

De route wijkt af van de drukke toeristische ‘must-see’ bezienswaardigheden; we drinken mierzoete Vietnamese ijskoffie op een pleintje waar vooral oude mannen bijeen komen. Ze hebben ieder een vogel(kooi) mee en hopen dat hun geliefde huisdier een ‘lied’ oppikt van de vogel van de buurman. We maken ook een Boeddhistische begrafenis mee en rijden door steegjes en marktjes die niet in de gidsen staan.

Vismarkt_HCMC.jpgHCMC_brommers.jpg

Na een zware werkdag neemt Kristof ons vanavond weer mee op zwier. Na een lekker diner in The Refinery gaat het richting hét expat café van Saigon, daarna doen we de luxueuze bar van het Park Hyattt hotel aan (dat haar klanten nu ziet overlopen naar de Chill skybar) en we zakken af in de backpacker area in een pub waar live muziek gespeeld wordt. Een bende straalbezopen Australiërs maakt zich meester van de dansvloer, een kleine Vietnamees wil mee de show stelen maar het ontbreekt hem aan enig gevoel van ritme en we worden er een beetje duizelig van. Rond een uur of twee gaan we terug naar het hotel. Bye bye Kristof, het was heel leuk je terug te zien, tot mails, Skypes of Facebooks :-)

En_we_gaan..ar_huis.jpg

Geplaatst door Theo DM 4:45 Gearchiveerd in Vietnam

Inhoudsopgave

Reacties

ziet er een prachtig uitgangsbuurt uit, groot contrast met in de bergen en dorpjes.Met een zeer gelukkig koppel op de foto, dat moet ge vaker doen eens samen op de foto voor de reportage.

door Luc

Tof jullie zo te zien genieten

door pedankireentje

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint