Een Travellerspoint blog

Noord-Vietnam - Ha Longbaai


Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

Na een rit van ongeveer 5 uur – de regen valt weer met bakken uit de hemel – bereiken we Ninh Binh. Het is al donker en van de hoofdstad van deze provincie met dezelfde naam zien we niet veel maar het is de uitvalsbasis van waaruit we morgen de Droge Ha Longbaai zullen aandoen. Ons hotel is een communistisch aandoend, torenhoog gebouw. Hier worden zeker partijcongressen gehouden. De kamer lijkt wel een balzaal, het bed breed genoeg voor 6 ;-) Er is veel te veel personeel en onderling wordt er gedrumd om ons te mogen bedienen en de Vietnamezen zijn al zo gedienstig. We voelen er ons een beetje onwennig bij. Meer dan 20 man logeert hier niet, heel speciaal...

20111008_H..nce_004.jpg

We rijden een stukje westelijker richting Hoa Lu, de voormalige koningsstad waar we de tempels van de Dinh Dynastie bezoeken maar het hoogtepunt van de dag is de schitterende boottocht met kleine sampan door de grotten van Trang An. Vroeger waren hier enkel rijstvelden en die zijn opgekocht door een Vietnamees die er dit natuurpark van maakte.

20111008_H..nce_011.jpg
De eigenaars van de rijstvelden werken er nu tegen een hongerloon en hebben zelf de sampan moeten kopen. Een kranig dametje van 63 roeit ons door de adembenemende karstlandschappen van de Rode Rivierdelta. Gemiddeld kan ze dit ongeveer 3x per maand doen want er liggen veel sampans en er is een beurtrol.

20111008_H..nce_021.jpg

Na de drukte van Hanoi is dit de hemel op aarde. Behalve de riemen die zachtjes door het water klieven, horen we enkel het geluid van vogels. Het water is helder en weerspiegelt de groene bergen met hier en daar enkele witte berggeitjes. De vrouw glundert als ze onze bewondering ziet en past haar route aan om ons door enkele grotten te varen waar geen licht is (wat ze eigenlijk niet mag, blijkt later). We moeten ons ook zo laag mogelijk in de boot houden want het water staat erg hoog en de grotopening is bijgevolg erg klein. We genieten van elk moment en hebben er geen woorden voor.

20111008_H..nce_052.jpg20111008_H..nce_034.jpg
Van Hoa Lu rijden we naar Ha long, en we hebben ogen te kort op de weg. Ook weer een belevenis op zich. Je houdt niet voor mogelijk wat de Vietnamezen allemaal vervoeren op hun motorfietsen: we zien brommers met levende varkens achterop, levende honden (die spijtig genoeg en hoogstwaarschijnlijk op iemands bord zullen belanden vanavond), levende eenden, kippen, ganzen...We steken een schoolfiets voorbij, geen bus dus maar een bakfiets geladen met een 15-tal schoolkinderen en hun respectievelijke boekentassen... En wuiven dat ze doen, pret alom. De fietser is iets minder enthousiast ;-)

Na 6 uur rijden in de regen komen we aan in Ha Long city. Van hieruit vertekken we morgen met de boot door de Ha Longbaai, volgens de boekskes een van de hoogtepunten van een Vietnamreis. We zijn benieuwd. Van daaruit gaat het nog verder naar het noorden, richting Chinese grens. We zullen nu een tijdje onbereikbaar zijn wegens gebrek aan internet en sanitaire faciliteiten :-).

Geplaatst door Theo DM 8:54 Gearchiveerd in Vietnam

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint