Een Travellerspoint blog

Eat, p(r)ay and love in Ubud


Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

Om cultuur te gaan snuiven in Ubud moet je altijd door de koelere, mistige bergstreek die Bali verdeelt in Noord en Zuid. We kronkelen met de bus omhoog en hebben een prachtig zicht op het Bratan meer, een prachtig uitgestrekt meer met de belangrijke Hindoe-Boedhistische tempel Ulun Danu Bratan die we straks even gaan bezichtigen. Een tempel meer of minder zal de zaak niet maken ;-)

Ulun_Danu_Bratan_meer.jpgKnuffel_op.._Bratan.jpg
De spot is een van de Bali foto-clichés en dat zullen de Russen ook geweten hebben of toch zeker de gids. Fors gebouwde buitenwippertypes met hoge jukbeenderen en schaars geklede, smaakloos bijgeboetseerde barbies poseren er zonder enig respect voor godsdienst of omgeving. Onze gids omschrijft ze – met alle respect uiteraard – als de boiled patatoes of gekookte aardappelen. Verderdoor stoppen we bij een eetstalletje voor de eerste Balinese lunch waarin varkensvlees een grote hoofdrol speelt. My God! Mijn lippen zijn blijkbaar niet bestand tegen de hoeveelheid Balinese kruiden. De tranen rollen over mijn wangen. Theo is al aangepast en is wat blij dat hij eindelijk een stukje vlees kan eten. Het complete varken – inclusief vel en longen – op alle mogelijke manieren klaargemaakt.

Centraal in Bali ligt Ubud. Ubud is dé arty-farty place-to-be in Bali. Het stikt er van de art galleries, day spa’s, ayurveda healing havens, dure maar toch nog nepmerken (onder licentie heet dat hier) en coole cafés en restaurants. Kortom alles voor body en mind. En ja, er is zelfs een Starbucks Ubud, aan USD/EUR tarieven! We laten ons meesleuren in het hippe wereldje van de lokale- en expat jetset en schuimen de winkelstraten af. Ubud is erg in trek bij de Japanners en dat laat zich duidelijk merken in de shops waar ze voor de hele familie aankopen. In de pasar Ubud, de ruime overdekte ochtendmarkt, vinden we honderden stalletjes waar de lokale bevolking de producten uit de werkplaatsen van Ubud en de omliggende dorpen verkoopt. Van zijde tot houtsnijwerk en van goud tot stenen beelden, alles wat maar als souvenir kan dienen. “Welcome, hello lady.. want to buy sarong, I give you good price, best price.”

We proberen wat bij te slapen aan het zwembad van het hotel, maar we maken kennis met Guillaume en Sabine, Fransen die in Zwitserland werken en al heel veel gereisd hebben. Omdat het al donker wordt, vertellen ze ’s avonds verder over hun reisavonturen in het lekkerste restaurant van Bali, ‘Bridges’, een aanrader van Paula en na weken van nasi, nasi goreng, nasi ayam, kortom rijst op alle mogelijke manieren, genieten we van elke hap.

Een van de hoofdstraten van Ubud, Jalan Monkey Forest, dankt haar naam aan dit reservaat waar de langstaartaapjes baas zijn, slim, ontdeugend en snel. Omdat er grimmige wolken aan de hemel staan, steken we de camera in een plastic zak om hem te beschermen tegen de regen. Maar plastic zakken doen vermoeden dat we eten bij hebben en binnen de kortste keren hangt er een aap aan die zak want de banaantjes die we aan de ingang voor hen kochten, waren in een mum van tijd al naar binnen gewerkt.

Njammie.jpgMonkey_Forest_3.jpg
Zak weg dus. Apen zijn heel belangrijk in de Balinese cultuur en krijgen veel respect van de lokale bevolking. Dat merk je ook in het park. In dit 'Monkey Forest' ligt ook een groot tempelcomplex Pura Dalem Agung Padangtegal waar je volgens de Hindoegewoonte een sarong en tempelsjaal moet dragen om ze te betreden. Even verderop staat een hele troep mensen bij elkaar gepakt, aangetrokken door de aapjes die lustig in de vijver aan het spelen zijn. Schattig om te zien, echte waterratjes als je een aap zo kan omschrijven natuurlijk ;-) Af en toe horen we een gil, wanneer er eentje ongevraagd op iemands schouder wipt voor een foto.

Hey_hey_we..monkeys.jpgMonkey_Forrest_2.jpg
De omgeving van Ubud heeft meer te bieden dan winkeltjes alleen en met een bont internationaal gezelschap – 2 Amerikaanse tandartsen, een koppeltje Aussies uit Perth, een Italiaan, een Schot, 2 Nederlanders – verkennen we de omliggende dorpjes met mountainbikes. De Hollanders, zonder helm, voorop natuurlijk :-) Het is gelukkig droog en de wegen liggen er goed bij. De ene is al wat handiger en moediger dan de andere.

Oma_verzam..jst__2_.jpgRijstveld_..gen__2_.jpg
Meisjes_ve..tic__2_.jpg
Bamboe_vlechten__2_.jpg
Meestal gaat het bergaf want we zijn boven aan de krater begonnen. We bezoeken een koffieplantage waar je de duurste koffie ter wereld kan drinken, Loewak koffie of kopi Loewak zoals ze in Indonesië zeggen of ook wel shit coffee of gewoon poepchique koffie ;-). Waarom?
Een superschattig civetachtig katje, een loewak dus, eet rauwe rode koffiebessen. Het verteert het vruchtvlees, maar de pit blijft intact en passeert het maag-darmkanaal en door fermentatie krijgt ze een uitzonderlijke smaak. Er zijn dus jongens die die ontlaste pitten verzamelen en wassen en nadien lichtjes roosteren. Aangezien de ontlaste bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs zeer hoog en heeft de koffie een exclusief karakter. Poepchique koffie dus :-)

Koffie_pro..ies__2_.jpg
Van ontlasten gesproken... Om onze rug(zakken) wat te ontlasten, maken we een eerste pakketje klaar (dikke reisgidsen en souvenirs) dat al terug naar België kan. Luc, het vertrekt jouw richting uit, met veel geluk komt het eind november toe via sea mail. De postman heeft het met zoveel liefde ingepakt en dichtgenaaid dat het zonde zou zijn als je het niet zou toekrijgen.

Het regenseizoen is begonnen. Het regent de hele dag door. We pakken onze boel om naar het Zuiden van Bali te trekken, onze laatste stop voor we naar Singapore vliegen.

Geplaatst door Theo DM 4:50 Gearchiveerd in Indonesië

Inhoudsopgave

Reacties

laat het pakje maar komen, duurt het 2 maand voor het hier aankomt? En de koffie is de duurste koffie van de wereld en naar het schijnt de lekkerste.

door Luc

leuk om te volgen ben er soms bij zo goed geschreven en verteld. dank u tof tof tof we genieten nog verder ben ingelogd nu daaaaaaaaaaaaaaag willy en yvonne

door yvonne de meyer

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint