Een Travellerspoint blog

On our way to Bali


Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

We willen graag nog de Ijen vulkaan beklimmen vooraleer we richting Bali varen, maar die is enkel bereikbaar met een jeep omdat de weg naar boven in zeer slechte staat is. De chauffeur spreekt nauwelijks Engels maar we begrijpen dat hij zal blijven wachten tot we terug beneden zijn in Paltuding. We vertrekken op 1850 m en klimmen naar 2380 m. Het is nu al heel warm, ik voel de zweetdruppels langs mijn rug naar beneden glijden. We zijn pas om 8.30 u aan de klim begonnen. Meestal vertrekken toeristen veel vroeger, zo rond 6-7 uur omdat je dan meer kans hebt op helder weer, maar het Bromo-verhaal indachtig, laten we ons deze keer niet vangen ;-)

We zijn dan ook helemaal alleen, af en toe komen een paar achterblijvers voorzichtig naar beneden en natuurlijk ontbreken de moedige zwaveldragers niet op de afdaling. De pittige klim is meer dan de moeite waard. Het uitzicht op het groen/blauwe kratermeer is indrukwekkend, de zwavelgeur overweldigend maar we hebben gelukkig onze chirurgische mondlapjes bij. Een zwaveldrager die zijn manden heeft gevuld, toont ons de beste plekjes om een foto te nemen. Of we mee in de krater willen? No problem, you come with me. Terwijl je in alle gidsen en op een groot bord aan de krater leest dat het strikt verboden is om af te dalen. Dus tidak, terima kashi of neen bedankt.

Kraterrand_Ijen__1_.jpgKratermeer_Ijen__1_.jpg

Om een idee te krijgen van wat zo’n lading nu wel weegt en hoe dat aanvoelt op je schouders, waagt Theo zich aan een heftoer. Hij kan alleen maar eindeloos respect tonen want krijgt het ding nauwelijks gehoffen. En dan moeten die manden nog helemaal tot beneden geraken langs het steile kiezelpad! De drager toont ons zijn littekenweefsel en de eelt op zijn schouders. Daarna gaat hij samen met ons naar beneden, hij sneller dan wij én met 71 kilo zwavelblokken op zijn schouders. Dat gewicht lezen we af op de lager gelegen meetpost waar de mannen ook uitbetaald worden. Sommige zwaveldragers doen dit 2x per dag. Moe en onder de indruk vinden we beneden jeep en chauffeur terug maar onze lichamen snakken naar een shot suiker. Met een coca-cola en een paar gebakken bananen van het eetstalletje voelen we ons terug opgekikkerd.

Zwaveldrager_op_Ijen.jpg71_kilo_zwavel.jpg
De overzetboten naar Bali zien er niet echt betrouwbaar uit, bij ons zouden ze niet door de controle komen. Er zijn exemplaren bij die zo geërodeerd zijn, dat ze bijna volledig oranje kleuren. Ongelooflijk maar waar, we zijn weer de enige blanken. Op de boot worden we onmiddellijk vastgeklampt door hordes verkopers met zonnebrillen en souvenirs. Maar een groepje jongens tussen 5 en 12 heeft ons ook meteen in de gaten. Money coin, money coin. We worden achtervolgd tot aan het bovendek waar ze in onze buurt blijven. Als de ferry vertrekt, duiken ze van het bovendek het water in, en dat is best hoog. Ze blijven rond de ferry zwemmen en duiken naar de munten en briefjes die verschillende mensen hen toegooien. Vanaf Java zie je Bali al liggen, het is eigenlijk maar een half uurtje ver per boot, maar we doen er een uur over omdat het aanmeren zoveel tijd in beslag neemt.

Geplaatst door Theo DM 16:43 Gearchiveerd in Indonesië

Inhoudsopgave

Reacties

En wij maar klagen over zware arbeid, dat is toch nog altijd iets anders ginds. En Theo zweet druppels hoe voelt dat? En Bali ook mooi daar?

door Luc

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint