Een Travellerspoint blog

Sukuh


Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

We vertrekken met Danarta, Danar voor de vrienden, richting Oost-Java. Danar is een hippe kunstenaar/schilder, maar omdat hij met deze artistieke job niet genoeg verdient, is hij ‘driver’ in het hoogseizoen. Met de aardbeving in 2006 werd zijn huis verwoest, zijn vader is verlamd voor de rest van zijn leven en zijn broer zwaar gewond aan gezicht en been. Met de hulp van Artsen zonder Grenzen is het met zijn broer goed afgelopen vertelt hij. Hij spreekt echt heel lovend over AZG. Omdat hij redelijk goed Engels spreekt, hebben ze hem de kans gegeven om te vertalen zolang zij daar aan het werk waren. Betalend trouwens. Omdat we toch richting Solo moeten, gaan we eerst nog de Prambanan tempels bezichtingen wie we enkel als achtergronddecor hadden gezien bij het Ramayan balletoptreden.

Prambanan_tempels__1_.jpgPrambanan_tempels__2_.jpg

De tempels vormen samen het grootste Hindoe tempelcomplex in Java, de 3 voornaamste zijn Brahma (God of creation), Shiwa (God of destruction) en Wishnu (God of protection). Kukuh is onze gids en spreekt heel goed Engels. Na de rondleiding slaan we nog een praatje bij een verfrissende kokosnoot. Curieus als we zijn, vragen we hoe het komt dat hij zo goed Engels praat. Zo komen we te weten dat hij lange tijd als barman op grote cruiseschepen heeft gewerkt en zo de kans kreeg om een groot deel van de wereld te zien en zijn Engels bij te schaven. Ook een manier om overal te komen natuurlijk, voor een volgende vakantie misschien ;-)
Nog nagenietend van een heerlijke Soto ayam (kruidige Javaanse groenten/kippensoep) in een Soto barretje in Solo,

Solo_Javaa..yan__3_.jpg Solo_Javaa..of_ayan.jpg

worden we ontnuchterd bij het zien van een vreselijk ongeluk met een motorrijder, helaas met dodelijke afloop. “Don’t look, don’t look”, Danar is ook van de kaart. Als je ziet hoe hier gereden wordt, dan kan het niet anders dan dat er al eens iets fataal afloopt. Het is ineens stil in de auto en we rijden rustig omhoog het Gunung Lawu gebergte op. We logeren in een houten chaletje met prachtig uitzicht en voor ons raam staat een boom die vol lelies hangt! In de tuin staan er trouwens nog, die geuren....bijna te overweldigend voor een overontwikkeld reukorgaan als het mijne (Astrid).

Sukuh_cottage__4_.jpgSukuh_cottage__2_.jpg
De volgende dag begint bewolkt maar we hebben echt zin in een sportieve dag en binden onze stapschoenen aan voor een steile trekking van ca. 6 uur met stops in de Sukuh en de Ceto tempel op 1400 m. Bij die laatste, Balinees aandoende ‘stairway to heaven’ (14 terrassen op oneindig) gaan we schuilen in een kleine warung. Het water komt met bakken uit de hemel en dat blijft zo de hele namiddag. De trekking wordt gevaarlijk slibberig en ieder van ons gaat wel 1 keer onderuit. Maar het bos ontpopt zich tot een prachtig ‘parelbos’ want aan ieder twijgje van iedere naaldboom hangt een druppel. Jammer dat we geen camera hebben meegenomen. Moe maar voldaan komen we als verzopen soepkiekens, zoals ze dat zo schoon kunnen zeggen in Antwerpen, terug in het dorpje aan.
We eten die avond in de Sukuh cottage en je moet echt wel naar Indonesië gaan om je buren tegen te komen ;-) We maken kennis met Kristien en Sandor, die ook in Zeeuws-Vlaanderen wonen. Ze maken ons warm voor Viëtnam, bestemming die zij vorig jaar aandeden en ze beloven ons nog tips door te mailen zodra ze terug thuis zijn.

Geplaatst door Theo DM 8:27 Gearchiveerd in Indonesië

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint