Een Travellerspoint blog

Yogyakarta


Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

We logeren in een Javaans guest house in het centrum, maar toch is het er heel rustig en er is zelfs een zwembadje. De mede-eigenaar is een Belg, Ludo Wauters. Pas later komen we te weten dat het de broer is van de broertjes Clouseau.

De volgende ochtend gaan we op verkenning met een becak, een fietstaxi.
Yogyakarta..met_Sri.jpgPonky_onze_becak.jpg

Onze driver heet Tumijan, hij is 49 maar ziet er veel ouder uit omdat hij nog maar twee tanden heeft en ontstoken tandvlees. Eens van ’t straat hechten de Indonesiërs geen aandacht meer aan hun uiterlijk, tenminste als we Djaelani mogen geloven die ons dat eerder al eens vertelde. Niet zo’n smakelijk zicht in alle eerlijkheid maar hij is superlief en ik voel me een beetje schuldig dat hij in de hitte met ons moet rondrijden. Hij spreekt redelijk goed Engels en doet zijn uiterste best om een conversatie gaande te houden. Hij rijdt al 17 jaar met zijn becak in Yogya en de stad heeft voor hem geen geheimen meer.

We bezoeken de toeristische trekpleisters als het Kraton, dat is het paleis van de Sultan, die er trouwens nog woont. In de voormiddag is er een gamelan optreden, best wel indrukwekkend om die senioren aan het werk te zien allemaal in traditionele Javaanse kledij.
Yogyakarta.._Kraton.jpgKraton_wac.._outfit.jpg

Ook de Saman Sari of het Waterkasteel van de Sultan mag niet ontbreken op de route. Tumijan brengt ons ook naar een batik shop waar hij commissie kan krijgen en na wat afdingen besluiten we dan toch maar iets te kopen :-)
Wist je dat hier ook een Vogelenmarkt is? Hier heet dat de Pasar Ngasem. Wel niet te vergelijken met de Vogelenmarkt in Antwerpen ;-) Hier kan je gelijk welk ongedierte kopen, levend! Hier zie je rieten manden gevuld met suiker waar van die grote bosmieren op kruipen. De marktkraamster of hoe je haar ook noemt woelt er af en toe eens in met haar handen. Verderop staat een doos met verschillende soorten wormen, nog verder staat een box met krekels. In een ander straatje hangen kooien met exotische vogels, gepikt uit de brousse. Je kan er ook vogelkooien kopen en dat zijn soms wel kunstwerken.
Yogyakarta..markt_3.jpgYogyakarta..enmarkt.jpg

Het is middag en bloedheet en omdat we cabrio rijden - Tumijan had ons dakje weggeschoven zodat we beter zouden kunnen zien - geraken we stilaan uitgedroogd. We nodigen hem uit om met ons iets te gaan drinken en te eten. We zien hem aarzelen en laten hem de keuze. Met het bedrag dat wij uitgeven aan een nasi goreng zou hij 4 dagen kunnen eten, zegt hij, maar hij aanvaardt en we hebben een leuke middag. Zijn collega becakrijders die ons op het terrasje zien zitten, gunnen het hem van harte. Fijn om te zien dat ze niet afgunstig zijn. We laten nog wat dessertjes inpakken die hij vanavond kan meenemen naar zijn familie.

We laten ons overhalen om vanavond een optreden van het Ramayan ballet bij te wonen. De openluchtvoorstelling vertelt het verhaal van Rama en Shiva met de verlichte Prambanan tempels op de achtergrond. Het stuk wordt gespeeld door een 200-tal dansers en gamelan muzikanten. Knap om te zien maar geen giller. Naar Aziatische gewoonte mogen we aan het einde van de voorstelling op het podium foto’s komen maken met de artiesten. De presentatrice heeft haar zin nog niet beëindigd of een horde Japanners staat al beneden ;-)

Yogyakarta..allet_2.jpgYogyakarta..nballet.jpg

Borobodur moet je zien bij zonsopgang. Wij dus met de bus naar ginder om 5.00 uur ’s ochtends om het grootste Boedhistische tempelcomplex ter wereld te zien ontwaken. We nemen een gids of zeg ik beter een entertainer? De man is prettig gestoord en blijkt ook nog een verborgen breakdance talent. Maar zijn kennis van het Boedhisme is ook niet te onderschatten en hij inspireert ons zelfs. Ik besluit zelfs om er meer over te lezen als ik onderweg een geschikt boek vind :-)

Yogyakarta..bodur_5.jpgYogyakarta..bodur_2.jpg
Die avond gaan we naar het Via Via café. Een oude man nadert ons tafeltje en gebaart dat hij ons wil masseren. Het blijft bij gebaren want hij maakt ons duidelijk dat hij niet kan praten. Maar hij kan wel masseren! Ik krijg er kippenvel van.

De volgende dag rijden we met de fiets uit Yogya. Een hele ervaring want motorbikes, bussen, auto’s, becaks rijden allemaal door en naast elkaar, gewoon waar er een plekje is. Niet proberen panikeren, goed opletten en vooral links houden, want in Indonesië rijden ze links. Eens de stad uit is het veel gemakkelijker fietsen en we laten ons onderdompelen in het plattelandsleven. We genieten van de bedrijvigheid op de lokale markt waar grappige dametjes hun etenswaren uitstallen. Van verse groenten en levende vis, tot lekkere hapjes. We worden in bijna ieder kraampje aangespoord om iets te proeven en wat we niet op krijgen wordt zorgvuldig ingepakt in een bananenblad. Een voor een poseren ze graag voor een foto en als ik het resultaat laat zien op het schermpje van de camera, kan de pret niet op. Leuk om ze zo te zien schaterlachen.

4Naar_de_lo..ya__17_.jpg4Naar_de_lo..ya__13_.jpg
Onze laatste namiddag/avond brengen we met een becak door in de stad want we hebben de Marioboro road nog niet gezien, dé winkelstraat van Yogya. We laten ons verleiden bij een etensstalletje met lokale specialiteiten. De meeste zijn mierzoet en gebaseerd op sticky rice of kleefrijst. In Indonesië worden gasten ook met deze lekkernijen ontvangen maar niet zonder betekenis. De sticky rice of kleefrijst verwijst naar een sticky of hechte band en sweet of zoet naar een fijne/goede vriendschap. “s Avonds spreken we af met Djaelani – we hebben onze GSM-nummers uitgewissseld - want die is ondertussen met nieuwe klanten ook in Yogya aangekomen en hij mist ons gezelschap :-)

Geplaatst door Theo DM 23:08 Gearchiveerd in Indonesië

Inhoudsopgave

Reacties

Tof om weer mee te genieten, breng voldoende foto's en video materiaal mee.

door pedankireentje

Super om te zien !!! ik heb net jullie link gevonden (stond in mijne Junk-box !) :( - zal vanavond de tijd eens nemen om alles te bekijken wat ik tot nu toe gemist heb ... op het eerste zicht hebben jullie al heel veel gedaan en meegemaakt en ziet alles er prachtig en zalig uit ! Geniet, geniet en nog eens geniet !!!
heel veel liefs en tot ...
xxx

door Sophie Dehaeck (Van den Bergh)

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint