Een Travellerspoint blog

Tasikmalaya - Yogyakarta


Bekijk zeekameel on tour op Theo DM's reiskaart.

We staan vroeg op want we willen zeker op tijd zijn in het station van Tasikmalaya waar we de trein zullen nemen richting Yogyakarta. Tijdens de rit proberen we Djaelani nog wat te brainwashen met Belgische muziek die op onze GSM staat (o.a. met Somebody that I used to know) en praten honderduit over de afgelopen 2 weken en zijn ervaringen met blanke toeristen. Ze denken immers dat als ze ons aanraken – vooral dan als een vrouw in verwachting is – ze een mooie baby op de wereld gaan zetten. Want ze vinden blanke mensen echt heel mooi. Vooral omwille van het – en daar slaat Djaelanie een kemel van jewelste – grijze haar, like Astrid’s hair. Hij bedoelde eigenlijk blond maar vergiste zich en had er geen idee van hoe hard dat kan aankomen bij een meisje als ik :-)
Java is het dichtsbevolkte eiland ter wereld, er ziijn ongelooflijk veel kinderen. De meeste mensen van onze generatie komen uit een gezin van 12 kinderen. Zelf hebben ze nu gemiddeld drie kinderen. Java telt veel rubberplantages. Aan elke boom hangt een potje dat de latex opvangt die langs de ingegroefde kerven uit de boom drupt. En weet je waarom er zoveel kinderen zijn in Indonesië? Er zijn 3 kwaliteiten van die rubber; de premium, dus beste kwaliteit wordt gebruikt voor het vervaardigen van banden, de tweede kwaliteit dient voor de schoenindustrie en de derde kwaliteit wordt gebruikt voor de productie van condooms. Een mopje dat de Indonesiërs graag bovenhalen als het over de hoeveelheid kinderen gaat.
In het treinstationnetje is een wachtzaal met chique ogende sofa’s. We zijn goed op tijd, en het begint cliché te klinken, de enige blanken. De mannelijke reizigers steken de ene sigaret na de andere op en het begint snel dompig te worden, waarschijnlijk moeten ze ook een eind met de trein en die is gelukkig non smoking. Onze trein, de Lodaya trein, afkomstig uit Bandung komt aan op spoor 2. Zodra hij in zicht is, stappen de mensen met pak en zak over de andere sporen en gaan veel te dicht bij spoor 2 staan. Het gaat er minder georganiseerd aan toe dan bij ons. Een kleine krijgt een ferme draai rond de oren van de spoorwegpolitie. Inderdaad het ziet er levensgevaarlijk uit. Euhm hoe geraken we in de wagon? Geen trap? Ok dan maar sportief en klimmen, maar met een rugzak van 20 kg op je rug... Daar zitten we dan. Relax en met de laptop op de knie want het wordt hoogtijd om onze ervaringen uit te schrijven. Maar we hebben 5 uur de tijd, dus no problem. Af en toe kijk ik naar buiten, naar het prachtig en afwisselend landschap. Mensen werken in de rijstvelden, we passeren piepkleine dorpjes en ik zie nog net een mini vrachtwagentje van Coca-Cola een plaatselijke toko bevoorraden. De trein houdt verschillende keren halt om passagiers in en uit te laten. Horen we daar Nederlanders? Oeps we zijn niet meer alleen. De meeste passagiers nemen een maaltijd aan boord en er wordt serieus gesmikkelsmakkeld. Aangezien Yoyakarta niet de eindbestemming is, moeten we het uur een beetje in het oog houden zodat we zeker onze halte niet missen. We naderen het Tugu station in Yogyakarta en terwijl de trein nog rijdt zien we hoe een tiental jongens naast de trein beginnen te hollen en erop springen. Ze hebben allemaal een gele T-shirt aan en komen wild gesticulerend in de wagon gelopen. Is dat schrikken, het lijkt wel een overval. “Porter, porter” roept er een en het wordt direct duidelijk dat het baggagedragers zijn. Vandaar die behendigheid natuurlijk, wie het eerst op de trein zit, heeft immers een jobke. Wij hebben onze rugzakken al aangegespt maar er zijn genoeg andere klanten.

Geplaatst door Theo DM 23:07 Gearchiveerd in Indonesië

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint